Brexitin vaikutus EU-tavaramerkkeihin ja EU-malleihin
Ensi keväänä Yhdistyneet kuningaskunnat (UK) irtautuu EU:sta. Brexitillä on vaikutuksia EU-tavaramerkkeihin ja EU-mallisuojiin. Seuraavassa on tämän hetkinen arviomme brexit-tilanteesta.
Periaatesopimus saavutettu brexit-neuvotteluissa
UK:n ja EU-komission välisissä brexit-neuvotteluissa päästiin maaliskuussa 2018 periaatesopimukseen. Sen mukaan ennen brexit-hetkeä (maaliskuu 2019) rekisteröidyt EU-tavaramerkit ja EU-mallit voidaan muuntaa suoraan kansallisiksi rekisteröinneiksi UK:ssa. Merkkien ja mallien suojien alkupäivämäärä ei muutu eikä muita oikeuksiakaan menetetä. Myös ennen brexit-hetkeä vireillä olevat EU-tavaramerkki- ja EU-mallihakemukset muunnettaisiin samoin periaattein kansallisiksi hakemuksiksi.
UK:n ja EU-komission mukaan on epätodennäköistä, että edellä mainituista periaatteista poikettaisiin lopullisessa brexit-sopimuksessa. Muuntotavasta ei vielä ole sovittu, mutta arviona on, että merkkien ja mallien omistajien ei tarvitsisi itse ryhtyä toimenpiteisiin, vaan muunto tapahtuisi automaattisesti.
No deal -brexit vaihtoehtona
Viime aikoina on uutisoitu myös ns. no deal -brexitistä. Tämän hetkisen arvion mukaan EU-tavaramerkit ja -mallit tulisivat säilymään no deal -brexitissäkin voimassa UK:ssa, koska rekisteröintien voimassa pitäminen on mahdollista UK:n yksipuolisella päätöksellä, eikä UK:lla pitäisi olla mitään intressejä päättää toisin. Tuorein tätä tukeva viranomaiskannanotto löytyy täältä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole, ennen kuin asiaa koskevat lait on säädetty UK:ssa.
Mikäli UK-markkinat ovat korostetun tärkeitä, kannattaa varmuuden vuoksi harkita kansallisen tavaramerkkihakemuksen jättämistä UK:ssa, tai olemassa olevan kansainvälisen tavaramerkkirekisteröinnin laajentamista sinne vielä tämän syksyn aikana.
Seuraamme brexit-neuvotteluiden etenemistä ja tiedotamme, kun uutta tietoa on saatavilla.