Haluan suojata keksintöni ja brändini
Miksi keksintö tai brändi kannattaa suojata?
IP tai IPR, englanniksi intellectual property rights, eli immateriaalioikeudet, voi kuulostaa jo sananakin mutkikkaalta. Asiaan vihkiytymätön saattaa tässä vaiheessa nostaa kädet pystyyn: IP kuulostaa liian vaikealta ja hankalalta. Tämä on tuttu tilanne asiantuntijoillemme, sillä löytyy vielä paljon yrityksiä, jotka eivät ole ottaneet aineetonta pääomaa haltuunsa. Pelot pois, hyvä asiantuntija osaa puhua immateriaalioikeuksista ymmärrettävästi. Kun ei ole tietoa, on helpompi sanoa ”ei”. Onko helpoin tie kuitenkaan järkevin? Pitkän tähtäimen liiketoimintastrategian kannalta pään hautaaminen hiekkaan voi olla vaarallista. Esimerkiksi patentit ovat luonteeltaan sellaisia, että suojaa on pääsääntöisesti haettava ennen kuin keksintö tulee julkiseksi. Julkaisun jälkeen peli voi olla jo menetetty eikä patenttisuojaa välttämättä ole mahdollista saada. Jos yritys ei ole pohtinut IP-asioita, on ehkä hyvä tässä vaiheessa pysähtyä miettimään, miksi tämä tärkeä yrityksen omaisuus ei ole yritysjohdon agendalla. Mitkä ovat riskit, jos IP-asiat eivät ole hallitusti hoidettu? Ehkä tähän asti on tuurillakin vältytty ongelmilta, mutta uskalletaanko tulevaisuudessa ottaa riski ja olla tietämättömiä kilpailijoiden liikkeistä ja muiden jo suojatuista oikeuksista?Otatko riskin vai suojaatko?
Jos yritys ei ole pohtinut IP-asioita, on ehkä hyvä tässä vaiheessa pysähtyä miettimään, miksi tämä tärkeä yrityksen omaisuus ei ole yritysjohdon agendalla. Mitkä ovat riskit, jos IP-asioita ei ole hallitusti hoidettu? Ehkä tähän asti on tuurillakin vältytty ongelmilta, mutta uskalletaanko tulevaisuudessa ottaa riski ja olla tietämättömiä kilpailijoiden liikkeistä ja muiden olemassa olevista suojista? Uskalletaanko oma näkymätön pääoma jättää yhä suojatta? Yrityksen ei tarvitse painia näiden kysymysten kanssa yksin, sillä asiantuntemuksella tehdyn arvion pohjalta on hyvä tehdä tietoisia ratkaisuja.
Immateriaalioikeuksiin kannattaakin suhtautua pikemminkin investointina kuin pelkkänä kustannuseränä. Mikä on IP:n suhde muihin yrityksen investointeihin? Todennäköisesti puhutaan suhteellisesti aika pienestä rahasta – varsinkin jos katsotaan suojien hintaa kuukausitasolla. Jos investoit suuria summia brändisi markkinointiin, oletko valmis ottamaan riskin, ettet omista brändiäsi ja joudut sen takia keskelle tavaramerkkiriitaa? Riidat ne vasta voivatkin muodostua kalliiksi. Harkittu ja asiantuntevasti hoidettu suojaus ehkäisee tehokkaasti riitoja. Tieto kilpailukentästä ja muiden toimijoiden olemassa olevista suojista auttaa välttämään tahattomia loukkauksia. Kun tietää, mitä tekee, ei ainakaan vahingossa astu kenenkään varpaille. Parhaimmillaan hyvin hoidetuilla suojilla voi myös tehdä rahaa, sillä lisensointi on lisääntynyt merkittävästi. Myös yritys- tai teknologiakauppojen kohdalla immateriaalioikeuksilla on rahallinen arvo. Rahoitusta hakiessa teknologian ja brändien suojat ovat usein rahoituksen myöntämisen edellytyksenä.
Oletko selvittänyt oman tilanteesi eri suojamuotojen osalta? Onko teknologiakartoitus tehty? Onko brändeillä merkitystä liiketoiminnassa? Entä muotoilu – onko se tärkeä osa tuotetta? Eri suojamuodot voidaan sisällyttää yrityksen harkittuun IP-strategiaan. Esim. patentti on luonteeltaan kielto-oikeus, jolla estetään muita käyttämästä suojattua ratkaisua. Lisäksi se on julkinen. Entä jos joku muu keksii saman ratkaisun ja suojaa sen? Tällöin siitä voi muodostua omalle toiminnalle este. IP-asioissa on tärkeää tehdä tietoisia päätöksiä. Joissakin tapauksissa toimivin strategia on jättää jokin asia suojaamatta ja pitää ratkaisu liikesalaisuutena. Päätöksen tulee kuitenkin perustua harkittuun strategiaan ja tällöin myös asiaan liittyvien sopimusasioiden on oltava kunnossa. Boco IP auttaa sopivien suojamuotojen valinnassa sekä vahvan IP-suojan rakentamisessa.
Jos omaa tuotetta tai brändiä ei ole suojattu, niiden kopiointia on käytännössä hyvin vaikeaa, tai jopa mahdotonta estää. Ilman tavaramerkki- tai mallisuojaa yritys on usein aseeton taistelussa kopioijia vastaan – niin Kiinassa kuin muuallakin. IP-maailma on avautunut suomalaisyrityksille viime vuosina yhä enemmän. Yritysten johdossa ymmärretään, ettei IP ole pelkästään suurten pelureiden asia. Sysää siis viimeisetkin pelonrippeet sivuun ja lähde rohkeasti tutustumaan tähän mahdollisuuksien maailmaan!