Meidän ratkaisumme /
Suojan hakeminen ja rekisteröinti
Hyödyllisyysmalli
Hyödyllisyysmalli suojaa tyypillisesti niin sanottuja pikkukeksintöjä ja laiteparannuksia, sillä hyödyllisyysmallilla voidaan suojata myös sellaisia teknisiä ideoita ja ratkaisuja, jotka eivät yllä patentoitavuuden tasolle.
Hyödyllisyysmalli tarjoaa yksinoikeuden teknisen, teollisesti käytettävissä olevan keksinnön ammattimaiseen hyväksikäyttöön. Hyödyllisyysmalli suojaa tyypillisesti niin sanottuja pikkukeksintöjä ja laiteparannuksia, sillä hyödyllisyysmallilla voidaan suojata myös sellaisia teknisiä ideoita ja ratkaisuja, jotka eivät yllä patentoitavuuden tasolle. Keksinnön tulee kuitenkin olla hakemuksen tekemispäivänä uusi kaikkialla maailmassa tunnetuksi tulleisiin ratkaisuihin nähden. Hyödyllisyysmalli voi myös soveltua kemiallisten yhdisteiden, ravinto- ja lääkeaineiden sekä mikrobiologisten keksintöjen suojaamiseen.
Patenteista poiketen hyödyllisyysmallilla ei voi suojata menetelmää tai käyttöä, mutta muutoin hyödyllisyysmallilla on lähtökohtaisesti samat suojakohteet kuin patentilla.
Euroopassa valtioiden hyödyllisyysmallilait poikkeavat merkittävästi toisistaan, eikä kaikilla valtioilla ole hyödyllisyysmallisäädäntöä. Suomen lisäksi hyödyllisyysmalli-järjestelmä on esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa. Kansallisista eroista johtuen, hyödyllisyysmallioikeuden käyttöä tulee soveltaa maakohtaisesti.
Video hyödyllisyysmallista täältä.
Keksinnön määrittäminen
Keksijä(t) ja patenttiasiamies käyvät keksinnön läpi aloituspalaverissa tai keksijä toimittaa keksinnön kuvauksen patenttiasiamiehelle muulla sovitulla tavalla. Keksinnön määrittäminen voi perustua suulliseen, kirjalliseen ja/tai kuvamateriaaliin (piirustukset, valokuvat, videot, animaatiot).
Hyödyllisyysmallihakemuksen laatiminen
Patenttiasiamies laatii hyödyllisyysmallihakemusehdotuksen ja käy sen läpi hakijan kanssa. Keksijä(t) ja/tai muut hakijan edustajat arvioivat erityisesti ehdotettujen suojavaatimusten määrittämää suojapiiriä sekä keksinnön kuvausta teknisestä näkökulmasta. Tyypillisesti hyödyllisyysmallihakemuksen laatimisprosessi sisältää 1-3 kommentointi- ja muokkauskierrosta.
Hyödyllisyysmallin rekisteröinti
Hyödyllisyysmallin rekisteröinti suoritetaan toimittamalla hakemus Patentti- ja rekisteriviranomaiselle ja maksamalla rekisteröintimaksu.
Hyödyllisyysmalleihin sovelletaan rekisteröintimenettelyä. Rekisteröinti-viranomainen tutkii ainoastaan hyödyllisyysmallin muodolliset rekisteröintiedellytykset. Rekisteröintiviranomainen antaa tarvittaessa välipäätöksen, jossa pyytää hakijaa korjaamaan hakemuksen muodolliset puutteet. Patenttiasiamies auttaa tyypillisesti hakijaa välipäätöksen analysoimisessa, vastineen laatimisessa ja sen toimittamisessa virastoon.
Hyödyllisyysmallin ylläpito
Suomessa hyödyllisyysmalli on voimassa korkeintaan kymmenen vuotta. Hyödyllisyysmalli on voimassa neljä vuotta hakemuspäivästä, jonka jälkeen se voidaan hakemuksella uudistaa ensin neljäksi ja sitten vielä kahdeksi vuodeksi. Uudistaminen edellyttää ylläpitomaksun suorittamista.
Hinnoitteluesimerkit
Huomaathan, että hyödyllisyysmallihakemuksen hinta-arvio riippuu aina merkittävästi hakemuksen laatimiseen kuluvasta ajasta. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, miten tarkasti keksintö on kuvattu, onko tuotteesta tai laitteesta olemassa valmiita ääriviivakuvia, miten tarkka käsitys on siitä, mikä on ennestään tunnettua, miten valmis keksintö on eli muuttuuko keksinnön kohde hyödyllisyysmallihakemuksen laatimisen aikana ja montako kommenttikierrosta tarvitaan.Yksinkertainen hyödyllisyysmalli
5000 €
Vaativampi hyödyllisyysmalli
7000€
Haluaisitko saada tarvettasi vastaavan alustavan hinta-arvion?
Ratkaisumme
Tarjoamme asiakkaillemme kattavat palvelut, joissa IPR on kiinteä osa yrityksen strategiatyötä ja liiketoimintaa.
Patentit
Tavaramerkit
Suojan hakeminen ja rekisteröinti
Sopimukset
Riita-asiat
Muut lakipalvelut
Ethän jää miettimään asioita yksin. Meiltä voit aina kysyä neuvoa.
Jos sinua askarruttaa mikä tahansa asia, olemme täällä sinua varten. Painikkeen alta näet kaikki asiantuntijamme.
Näytä asiantuntijat.
Piilota asiantuntijat.
Asiantuntijamme auttavat mielellään.
Sini-Maaria Mikkilä
Strategiajohtaja, eurooppapatenttiasiamies, osakas
+358 50 591 0234
sini-maaria.mikkila@bocoip.com
Jonna Sahlin
Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas
+358 40 536 1037
jonna.sahlin@bocoip.com
Christian Westerholm
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
+358 9 6866 8469
christian.westerholm@bocoip.com