Tavaramerkkejä, malleja, patentteja – alennukset viranomaismaksuista nyt jopa -75%!

EU:n teollisoikeusvirasto EUIPO (SME Fund) jakaa seteleitä! Nyt jos koskaan pienten ja keskisuurten yritysten kannattaa suojata tuotemerkkinsä, tuotteensa ulkomuoto ja/tai keksintönsä, sillä EUIPO palauttaa hakijalle vireille saatetuista tavaramerkki-, malli- ja patenttihakemuksista jopa 75% hakemuksen viranomaismaksuista.

Mikä on EUIPO:n SME Fund avustusohjelma?

EUIPO:n SME Fund -avustusohjelman rahastossa on 15 miljoonaa euroa jaettavaksi EU-alueella sijaitseville PK-yrityksille, ja rahaa jaetaan sitä mukaa kuin tukea haetaan, joten pitkäksi aikaa ei kannata jäädä empimään, kannattaisiko immateriaalioikeuksien suojaukseen nyt ryhtyä. Vastaus on: kyllä kannattaa.

Tukeen oikeutetuksi PK-yritykseksi lasketaan joko alle 250 työntekijän tai korkeintaan 50 miljoonan euron liikevaihdon (tai korkeintaan 43 miljoonan euron tasearvon) yritykset. Edellä mainittuihin rajoihin mahtuu aika moni kotimainen yritys.

EUIPO on jaotellut avustukset Arvoseteli 1:een ja Arvoseteli 2:een: Arvoseteli 1:llä tukea saa tavaramerkkien ja mallien ja Arvoseteli 2:lla patenttien suojaamisprosesseihin. Myös yrityksen IPR-tilannetta kartoittavien esianalyysipalveluiden (Arvoseteli 1) kuluja korvataan, mutta koska immateriaalioikeuksien rekisteröintiprosessit tuovat useimmille PK-yrityksille todennäköisesti esianalyysiä pitkäaikaisempia ja konkreettisempia hyötyjä, keskityn seuraavassa immateriaalioikeuksin suojaamista koskevaan tukeen. Mikäli kuitenkin kiinnostuit esianalyysipalvelusta, ota meihin yhteyttä lisätietoja varten.

SME Fund: korvaukset viranomaismaksuista

Hakemusten viranomaismaksuja koskevan tuen suuruus vaihtelee:

  • 75 % EUIPO:n ja EU-alueen kansallisten tavaramerkki- ja mallihakemusten virastomaksuista (perusmaksu ja lisäluokkamaksut, malleissa myös julkaisu-/rekisteröintimaksut ja julkaisun lykkäämismaksut)
  • 50 % WIPO:n kautta haettavien kansainvälisten tavaramerkki- ja mallioikeushakemusten perusmaksuista ja nimeämismaksuista
  • 50 % kansallisen patenttihakemuksen virastomaksuista (hakemus- ja julkaisumaksut) EU-alueella

Avustuksille on katto. Yhteensä tukea voi saada 2250 euroa, ja summa jakautuu tavaramerkki- ja mallisuojausten (sekä IPR-esianalyysin) osalta enintään 1500 euroon (Arvoseteli 1) ja patentoinnin osalta enintään 750 euroon (Arvoseteli 2).

Tukea monenlaisiin suojauksiin, myös EU:n ulkopuolella

Huomionarvoista on, että EUIPO tukee merkkien ja mallien suojaamista paitsi EU:ssa, myös sen ulkopuolella silloin, kun käytetään WIPO:n kansainvälistä tavaramerkkijärjestelmää (Madridin pöytäkirja) tai kansainvälistä mallioikeusjärjestelmää (Haagin sopimus). Tavaramerkkien Madridin järjestelmään kuuluu noin 100 maata ympäri maailmaa.

Näin ollen, jos yrityksellänne on jo kansallinen tai EU-tavaramerkki, sille voi perustaa kansainvälisen tavaramerkkihakemuksen, jossa nimetään esim. USA ja Kiina, tai jokin muu yritystänne kiinnostava markkina. Jos aiempaa rekisteröintiä ei vielä ole, tuen piiriin kuuluu sellainenkin suojausstrategia, että ensin huippunopeasti tavaramerkkihakemuksia tutkivassa PRH:ssa haetaan merkin rekisteröintiä Suomessa, ja rekisteröintipäätöksen jälkeen perustetaan sille WIPO: kansainvälinen tavaramerkkihakemus haluttuihin maihin.

Lisäksi, mikäli yrityksellänne jo on kansainvälinen tavaramerkkirekisteröinti, avustuksen piiriin kuuluvat myös jälkikäteiset laajennukset (subsequent designation) sellaisiin maihin, joissa merkkiänne ei vielä ole suojattu, mutta joissa koette markkinapotentiaalia.

Käytännön esimerkkejä

Käytännön esimerkkejä maksupalautuksiin oikeuttavista suojauksista, kun myönteinen päätös on saatu EUIPO:sta:

  • Jos tavaramerkin rekisteröintiä haetaan EU-alueella kolmessa tavara- ja/tai palveluluokassa, viranomaismaksu niistä on yhteensä 1050 euroa. Virastomaksupalautus on 75% perushakemus- ja lisäluokkamaksuista, eli yhteensä 787,50 euroa.
  • Jos yritykselläsi jo on tavaramerkkirekisteröinti esim. yhdessä luokassa Suomessa tai EUIPO:ssa, sille perustetaan WIPO:n kansainvälinen tavaramerkkihakemus, jossa nimetään USA, Kiina, Australia ja Norja. WIPO:lle maksettavat virastomaksut ovat yhteensä 1841 CHF, eli noin 1800 EUR. Koska maksupalautusosuus WIPO-hakemuksesta on 50%, EUIPO maksaa WIPO-hakemuksen virastomaksuista noin 900 euroa.
  • Mikäli WIPO-hakemuksen edellyttämää aiempaa rekisteröintiä (tai hakemusta) ei ole, esimerkiksi Suomen rekisteröinti mahtuu hyvin mukaan. Yhden luokan sisältävä tavaramerkkihakemus maksaa PRH:ssa 225 euroa (virastomaksu), josta 75% on 168,75 euroa, joten lisättynä yllä olevalla WIPO-hakemusesimerkillä palautettava korvaus, noin 1070 euroa, on vielä reilusti alle tuen maksimimäärän. Ehkä toinen lisäluokka mahtuisi mukaan tuen piiriin?

Kuinka SME Fund toimii?

  1. PK-yrityksen on ensin haettava avustusta EUIPO:sta. Hakemus on helppo tehdä EUIPO:n SME Fund -sivuilla. Voimme myös asiamiehenä tehdä hakemuksen puolestanne.
  2. EUIPO käsittelee hakemuksen. Käsittelyajaksi on arvioitu noin 2-3 viikkoa.
  3. Kun tukipäätös on saatu, tavaramerkki-, malli- ja/tai patenttihakemuksen voi laittaa vireille.
  4. Kun hakemukset on tehty, niistä ilmoitetaan EUIPO:lle, joka maksaa tuen yrityksen tilille.

PK-yritysrahasto (SME Fund) on avoinna 16.12.2022 asti, mutta suosittelemme ryhtymään toimiin pian, sillä tukea jaetaan hakujärjestyksessä ja 15 miljoonan euron tynnyri voi sitä ennen tyhjentyä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, kerromme lisää ja annamme mielellämme tarjouksen hakemusprosessista.

Blogin kirjoittaja Elina Heikkilä työskentelee Boco IP:llä IP lakimiehenä. Elina on Boco IP:n hallituksen jäsen sekä osakas.

Uusimmat blogiartikkelit

Boco IP:lle jälleen Great Place to Work (GPTW) -sertifikaatti vuodeksi 2025!

Patenttihakemuksen kustannukset USPTO:ssa

Paula Sarkki suoritti vaativan EPAC-tutkinnon – merkittävä saavutus patenttialalla 

Nina Virolainen on kutsuttu Boco IP Oy Ab:n osakkaaksi

Uusi pohjoismainen Nordic Innovation Award -kilpailu on käynnistynyt PK-yrityksille  

Kirjoittaja

Elina Heikkilä 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8415
elina.heikkila@bocoip.com