Tavaramerkin käyttö: Mitä Huuhkajat tavaramerkeille kuuluu?

Keväällä 2020 julkaisimme tavaramerkin käyttö -aiheisen blogikirjoituksen. Siinä tutkittiin hieman huvittuneisuuttakin herättäneen HUUHKAJAT-tavaramerkkihakemuksen taustoja. Huvittavan hakemuksesta teki se, että suojaa haettiin poikkeuksellisen laajalle kirjolle erilaisia tavaroita sekä palveluita, sisältäen muun muassa seksiapuvälineet sekä hiekkapaperit, joita ei normaalisti olla totuttu näkemään yhdistettynä urheilujoukkueen brändiin. Huuhkajat pärjäsivät kevään turnauksessa odotuksiin nähden mainiosti, mutta mitä kuuluu heidän tavaramerkkisuojilleen?

Kuten aiemmassa blogissani kirjoitin, merkkien käytöllä ei vielä ole kiire, sillä Huuhkajilla (tai tarkemmin merkin haltijalla Suomen Palloliitto ry:llä) on edelleen vuositolkulla aikaa päättää lopullisesti mille hakemuksen tuotteille merkki otetaan käyttöön, ja senkin jälkeen kolmannen osapuolen tulee kyseenalaistaa merkin käyttö (kumoamiskanteen kautta), mikäli merkin suojaa halutaan rajata tai kyseenalaistaa. Merkin käytöksi lasketaan myös sellainen toiminta, joka tapahtuu merkinhaltijan suostumuksella tai toimeksiannolla jonkin muun tahon toimesta. Suomen tavaramerkkilain mukaan merkki tulee ottaa käyttöön viiden vuoden kuluessa sen rekisteröinnistä. Samaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua kaikilla markkina-alueilla, sillä esimerkiksi USA:ssa merkeistä pitää toimittaa proaktiivisesti käyttönäyttöä, jotta suoja pysyy voimassa. Tässä on kuitenkin hyvä myös muistaa, että Huuhkajien rekisteröintejä on useita, joilla jokaisella on oma merkin käyttöönottopäivänsä, mutta kyseessä olevan viimeisimmän laajennushakemuksen osalta merkki tulee ottaa käyttöön viimeistään 2026 keväällä.

Aiemmassa blogissani kerroin myös, että hakemuksen käsittely oli vielä blogin julkaisun aikaan kesken, sillä virasto oli antanut käsittelyssä ns. välipäätöksen, eli toisin sanoen merkin tutkija on löytänyt hakemuksesta jotakin huomautettavaa ja merkin lopullisen suojan laajuus oli vielä hiukan epäselvä. Merkinhaltijan edustaja on kuitenkin nyt toimittanut vastineensa välipäätökseen, ja hakemus on lopullisesti edennyt rekisteriin. Merkin luokitus ei ole oleellisesti kuitenkaan muuttunut käsittelyn aikana, sillä merkki kattaa edelleen 26 eri tavaramerkkiluokkaa, joka on huomattavasti keskimääräistä hakemusta enemmän. Hakemuksen erikoisuus näkyy myös käsittelyajassa, sillä hakemuksen jätöstä merkin rekisteröintiin ennätti kulua hieman alle vuosi, kun nopeimmillaan hakemukset käsitellään Patentti- ja Rekisterihallituksessa jopa alle kuukaudessa.

Tavaramerkin käyttö: Tavaramerkkirekisteristä käytäntöön

Jo lyhyt etsintä verkkokaupoissa todistaa, että palloliitto ei ole jäänyt tuleen makaamaan merkin käyttöönotossa, vaikka lain määräämä taka-aikaraja häämöttää vasta kaukana horisontissa. Merkillä varustettuja tuotteita löytyy runsaasti eri kauppojen valikoimista ja brändi on otettu käyttöön klassisten fanivaatteiden lisäksi ainakin kahvikupeille, led-valoille, frisbeegolf-kiekoille, juomapulloille, käsisahoille ja jopa uistimille. Valikoimista löytyy tietysti myös ajan hengen mukaisesti liuta erilaisia Huuhkajat-brändillä varustettuja kasvosuojaimia.

Seksiapuvälineitä eikä hiekkapapereita tuotelistauksesta ei kuitenkaan vielä löytynyt, mutta merkin haltijalla on vielä hyvin aikaa lanseerata näitäkin tuotteita tavaramerkkirekisteröinnin tarjoaman yksinoikeuden suojaamina.

Käyttöön liittyvät aikarajat on myös hyvä ottaa huomioon omankin brändin suojauksen suunnittelussa – Kuten Suomen Palloliitto esimerkillään osoittaa, tavara- ja palveluluetteloa ei ole pakko siis lyödä lopullisesti lukkoon vielä hakemusvaiheessa. Samalla kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei luokitus jää liian kapeaksi. Liian kapean luokituksen riskinä on aina se, että suojan laajuus yllättääkin merkin käyttäjän ja esimerkiksi rekisteröidyn tavaramerkin symbolia käytetään väärin tai merkin luokituksesta puuttuville luokille tai tavaroille ennätetään hakemaan suojaa jonkin toisen tahon toimesta. Toisaalta taas liian laaja luokitus saattaa tuoda ylimääräisiä kustannuksia lisäluokkamaksujen muodossa tai nostaa esiin odottamattomia rekisteröintiesteitä. Erityisesti kansainvälisille markkinoille laajentuessa kannattaakin siis ottaa yhteyttä asiantuntijaan sekä suunnitella ja tutkia ennakkoon brändin käyttö hakemusvaiheesta varsinaisten tuotteiden lanseeraukseen saakka mahdollisimman hyvissä ajoin.

Kirjoittaja Jerry Härkönen työskentelee IP lakimiehenä Boco IP:llä.  Jerryn aikaisempi blogi sai nostetta Ilta-Sanomissa heti blogin julkaisun jälkeen.

Suora linkki Ilta-Sanomien juttuun tässä

Uusimmat blogiartikkelit

SME Fund – IP Scan- ja muiden arvosetelien hakuohjelma jatkuu ensi vuonna

Brändin suojaus, järki ja tunne

Timo Kuosmanen vahvistaa mekaniikkatiimiämme

SME Fund eli PK-yritysrahaston tuki aineettoman omaisuuden suojaamiseen haettavissa

Toiminimet ja tavaramerkit solmussa

Kirjoittaja

Jerry Härkönen 
IP Advisor
+358 40 538 7223
jerry.harkonen@bocoip.com